In de private leasemarkt worden nu meer benzineauto’s aangeboden dan dieseluitvoeringen. Dat heeft vooral met de gemiddelde gebruiker te maken. Het is altijd een kwestie van vraag en aanbod - er is gewoonweg meer vraag naar benzineauto’s. De beste leaseauto kiezen doe je niet alleen door te kijken naar het merk. Je moet de hoeveelheid kilometers in overweging nemen, maar ook de vaste lasten niet vergeten. Als je alles berekent dan komt bij een bepaald aantal kilometers een omslagpunt. We leggen je graag uit waarmee je rekening moet houden als je een keuze wil maken tussen diesel of benzine en waar het omslagpunt tussen dieselauto’s en benzineauto’s ligt.

Voordelen benzine

De vaste lasten zijn voor een benzineauto lager dan voor dieselauto’s. Dat komt door een aantal feiten;

 • Benzineauto’s zijn lichter dan diesels - de wegenbelasting is dus lager.
 • Benzineauto’s zijn goedkoper in de aanschaf dan de dieselversie van dezelfde auto.
 • Het onderhoud is voor benzinemotoren goedkoper dan voor diesels.

Voordelen diesel

Ondanks de hogere vaste lasten hebben dieselauto's ook voordelen die mede door de techniek worden bepaald;

 • De brandstof is goedkoper aan de pomp dan benzine.
 • Dieselmotoren zijn zuiniger dan benzinemotoren.
 • Het onderhoud is regelmatig en er zijn minder variabele kosten dan bij benzineauto’s.

Berekening

Om te besluiten of je voor een diesel of benzine motor kiest, moet je een aantal zaken meerekenen; 

 • Aantal kilometers per jaar
  Een dieselauto is voordeliger per kilometer als je jaarlijks grote afstanden rijdt. De vaste lasten zijn hoger dan bij een benzine auto, maar de brandstof is goedkoper. Hoe meer je rijdt, hoe interessanter een diesel wordt!

 • Formaat van de auto
  Auto’s in het kleine segment, zoals de 108, de C1 en de UP! zijn met benzinemotor al heel zuinig. Als je een kleine auto kiest en kunt kiezen tussen benzine of diesel, dan is een dieseluitvoering pas interessant bij een aanzienlijk groter aantal kilometers per jaar. Als je een grote auto zoekt dan is diesel vaak een stuk zuiniger dan benzine. Daarom verschilt het zogenaamde omslagpunt ook per type auto.

 • Rijstijl en voorkeur
  Hou je van actief rijden en wat meer toerenbereik? Dan is een benzineauto een goede keus. Diesels hebben veel koppel en daarmee veel vermogen bij lage toeren. Dat rijdt rustiger dan een benzinemotor. Het geluid kan ook nog wat voor je betekenen. Een dieselmotor klinkt heel anders dan een benzinemotor. Het is iets kleins, maar een autoliefhebber vindt het soms toch belangrijk.
   

Ons advies

Bij Alphabet hebben we het omslagpunt tussen benzine- en dieselmotoren berekend op basis van het eigen wagenpark van Alphabet, dat bestaat uit meer dan 80.000 auto's. Binnen je private lease contract is een dieselauto pas voordeliger vanaf 40.000 gereden kilometers per jaar. Gemiddeld genomen is het aantal kilometer per jaar van een private lease contract 15.000 kilometer. Dat betekent dat in de meeste, misschien zelfs bijna alle gevallen benzine rijden dus goedkoper is in een private lease contract!

Weet je het toch niet helemaal zeker en wil je advies? Wij kunnen je helpen! Bel ons gerust, dan kijken we samen wat het beste voor jou werkt.

Op zoek naar de ideale auto?

Kies jouw nieuwe auto uit