Thuis laden

Thuis opladen van een elektrische auto is misschien wel de makkelijkste manier van laden. Hier lees je alles over de mogelijkheden en waar je mee te maken kan krijgen.

 

Thuis laden: is dit voor jou mogelijk?

Je elektrische auto laad je het gemakkelijkst thuis op. Je hoeft je dan namelijk geen zorgen te maken of je je auto wel kán opladen en of er wel een vrije laadplek beschikbaar is. Maar het is helaas lang niet vanzelfsprekend dat je thuis een laadpunt kunt plaatsen. We helpen je graag op weg om te bepalen of voor jou een thuislaadpunt mogelijk is.

De belangrijkste voorwaarde voor een eigen thuislaadpunt is dat je een eigen terrein hebt waar je een laadpunt kwijt kunt. Heb je geen eigen terrein? Neem dan contact op met je eigen gemeente om een openbaar laadpunt aan te vragen. De website www.laadpaalnodig.nl kan je hierbij helpen.

Heb je wel een eigen terrein dan is het goed eerst na te gaan hoeveel stroom je huis nu verbruikt. Het voelt voor jou misschien logisch dat alles het gewoon doet. Wil je een laadpaal laten installeren? Dan is deze vraag toch wel relevant. Er komt namelijk een stroomslurper bij en dat kan de stroomaansluiting in jouw huis niet altijd aan.

 

Hoe kom je erachter wat jouw woning aan kan?

Dat hangt af van de capaciteit van jouw stroomaansluiting. Zonder al te technisch te worden, is het belangrijk dat je wat termen kent. Stroom komt jouw woning binnen via een netaansluiting. Die heeft iedereen, maar de hoeveelheid stroom kan per huishouden verschillend zijn. De aansluitwaarde bepaalt hoeveel stroom jouw huis binnenkomt. Er lopen 1 of 3 kabels met stroom jouw huis in. Dit noemen we een 1- of 3- faseaansluiting.

Elke kabel levert een bepaalde stroomsterkte, uitgedrukt in ampères (A). Een huis met een 3-faseaansluiting kan bijvoorbeeld 25A per kabel hebben (uitgedrukt als 3x25A).

Natuurlijk helpt onze partner Eneco eMobility je graag in te schatten of je genoeg ruimte hebt voor een laadpaal. Toch kunnen ook zij op afstand niet alles met zekerheid vaststellen. Daarom is het handig zelf ook uit te zoeken hoeveel stroom jouw huis op bepaalde momenten verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld met een slimme thermostaat.

 

Wat als ik niet genoeg capaciteit heb?

Vermoed of weet je dat de apparaten in jouw huis al veel verbruiken? Dan is het handig om de capaciteit van jouw netaansluiting uit te breiden (verzwaren). Hierdoor kan je huis meer aan.

Wij raden daarom aan altijd voor een laadpunt met Home Load Balancing te kiezen. Hierdoor houd je de capaciteit van de netaansluiting hetzelfde. Het laadvermogen van de laadpaal past zich aan op de stroom die andere apparaten in huis op dat moment verbruiken.

 

Ik heb te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE)

Woon je bijvoorbeeld in een appartement met een eigen parkeerplaats, dan heb je met de installatie van een oplaadpunt vaak te maken met een VvE. In de praktijk zien we vaak dat een VvE eigen regels heeft over de installatie en hardware van het laadpunt. Neem dan ook eerst contact op met je VvE om de regels en eisen helder te krijgen.

   

Een laadpaal aan huis

Heb je besloten om te gaan voor een laadpaal aan huis? Dan zijn er opties om een laadpaal te kopen. Dit kan bij onze partner Eneco eMobility. Zij zijn specialist op het gebied van laadvoorzieningen en weten wat ze doen!

Lees hieronder meer over het kopen van een laadpaal.

Onderweg laden

Een elektrische auto lijkt interessant. Toch is een van de meest belangrijke zaken dat je je elektrische auto wel makkelijk moet kunnen opladen. Hieronder leggen we je uit welke opties er zijn.

 

Waar kan ik laden?

Je kunt met de laadpas van Alphabet en Eneco eMobility laden bij meer dan 130.000 publieke laadpalen door heel Europa. Voor een overzicht van laadpunten in Europa kun je kijken op www.oplaadpalen.nl. Hier staat de exploitant van het laadpunt vermeld, als ook de beschikbaarheid en de locatie. Je laadpas werkt altijd, ook buiten Nederland. Wij werken samen met Eneco eMobility. Met hun laadpas laad je altijd voor een vast tarief thuis, bij elk laadpunt in Nederland en België en bij meer dan 130.000 laadpunten in Europa. 

Laadpas aanvragen

Een laadpunt aanvragen bij de gemeente

Je wilt elektrisch gaan rijden maar hebt geen mogelijkheid tot het plaatsen van een laadpunt op eigen grond of er staat geen openbaar laadpunt in de buurt? Je kunt dan via de website www.laadpaalnodig.nl een openbaar laadpunt aanvragen bij jouw gemeente. Laadpaalnodig.nl is een onafhankelijke centrale aanvraagportal die het makkelijk maakt voor alle partijen om een aanvraag te doorlopen.

 

Verschillen in laadsnelheid

Als je een elektrische auto gaat rijden, denk je natuurlijk ook na over het opladen van de auto en hoe snel dit gaat. Naast ‘regulier laden’ (AC-laden) kun je ook ‘snelladen’ (DC-laden). Mogelijk lijkt het wenselijk om altijd snel te laden, maar dit is lang niet altijd nodig. We leggen je graag uit wat het verschil is en in welke gevallen je hier het beste gebruik van kunt maken.

  • Het verschil tussen regulier en snelladen
    Snelladen is bedoeld om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk actieradius toe te voegen, met name als je onderweg bent.
  • Wanneer is snelladen nuttig?
    Je zou je misschien kunnen afvragen waarom je niet altijd zou kiezen voor snelladen. Toch is dat niet altijd de beste keuze:
    • Het is niet altijd nodig om snel te laden. Bijvoorbeeld als je langere tijd parkeert. Je hebt dan de tijd en bespaart een hoop kosten als je een normale lader kiest.
    • De kans dat je een snellaadpaal vindt onderweg is kleiner. Er zijn namelijk onderweg meer normale laders dan snelladers beschikbaar. Snelladers vind je vooral langs de snelweg.
    • Snelladers zijn naar verhouding duurder dan normale laders.

Snelladen kan wel heel nuttig zijn als je een langere afstand moet rijden, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Snelladen is ook aantrekkelijk als je aan het einde van de dag met ‘een lege batterij’ thuiskomt én de volgende dag weer vroeg op pad gaat.

  • Hoe herken je een snellader?
    Bij een snellaadpunt staan in elk geval altijd de letters ‘DC’ vermeld. Bij het reguliere laadpunt staat ‘AC’ en ‘max. 43kW’. Daarnaast zit bij een snellader de laadkabel altijd aan het laadpunt vast.

 

   

Laden in het buitenland

Natuurlijk wil je met je elektrische auto ook gemakkelijk kunnen laden in het buitenland.

In Nederland en België is de dekking 100% met de Eneco eMobility laadpas. Binnen het laadnetwerk vallen ook de aanbieders van snelladers om zo ook langere ritten makkelijk te maken.

In Europa kan je bij ruim 113.000 laadpunten laden met de laadpas. Check voor je naar het buitenland gaat altijd even het actuele overzicht van laadpunten op Eneco eMobility. Staat het laadpunt van je keuze niet op bovenstaand overzicht van laadpunten zul je hiervoor zelf een geschikte laadpas moeten aanschaffen of app moeten downloaden.

Meer weten over Alphabet Private Lease?

Bel ons (076) 579 38 88