Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de veelgestelde vragen over Alphabet Private Lease.

 • Het aanvragen van je private leasecontract

  Hoe kan ik een offerte opvragen?

  Als je de geselecteerde auto nog niet definitief wilt bestellen, kun je er ook voor kiezen om de offerte op te slaan. Kies daarvoor de optie ‘Print’ naast de bestel button bij de auto van jouw keuze. Vervolgens heb je de mogelijkheid om de offerte af te drukken of afhankelijk van jouw instellingen als PDF bestand op te slaan. De offerte is 14 dagen geldig of zolang de voorraad strekt.

  Geldt er een leeftijdsgrens voor private lease?

  De minimum leeftijd is 18 jaar. Alphabet hanteert geen maximale leeftijd.

  Waarom is mijn leasetarief hoger als ik een buitenlands rijbewijs heb?

  Als je geen Nederlands rijbewijs hebt, dan kan de dealer de auto niet op jouw naam zetten wanneer je de auto ophaalt. Hierdoor mist Alphabet een BTW-voordeel dat we wel zouden hebben als je een Nederlands rijbewijs zou hebben. Door de optie 'Geen Nederlands rijbewijs' aan te vinken bij stap 2 van het bestellen van je auto, zie je wat het leasetarief gaat zijn in jouw situatie. 

  Kan Alphabet mij helpen met het verkopen van mijn huidige auto?

  Hier helpen wij je graag bij, omdat we het belangrijk vinden dat dit geen gedoe of teleurstellingen voor je oplevert. Hiervoor werken wij samen met Emil Frey Car Trading.

  Lees verder

  Welke extra zekerheden kan ik opnemen in mijn contract?

  Bedenk van tevoren goed welke extra opties je wil opnemen in je contract. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van vervangend vervoer in het buitenland. Het is gemakkelijker om deze opties direct toe te voegen. Dit voorkomt onnodige tussentijdse contractaanpassingen. 

  Voor een extra bedrag per maand is het mogelijk om het leasecontract aan te vullen met:

  • Schadeverzekering inzittenden: De Schadeverzekering Inzittenden vergoedt letselschade en schade aan bagage of kleding van bestuurder en passagiers.
  • Vervangend vervoer buitenland: hierbij heb je ook in het buitenland recht op een vervangende auto. Daarbij is dit altijd een gelijkwaardige autoklasse als jouw private leaseauto.
  • Lagere eigen bijdrage: Daarmee verlaag je de eigen bijdrage bij een niet-verhaalbare schade van €450 naar €225.
  • All-season banden: Banden voor alle seizoenen en weersomstandigheden. Het wisselen van banden behoort tot het verleden. Tevens goedgekeurd in alle landen waar winterbanden verplicht zijn.
  • Trekhaak: Bij een aantal auto's kunt u ook kiezen voor het toevoegen van een trekhaak.

  Wat is inbegrepen in het maandtarief?

  • Aanschaf
  • Afschrijving en rente
  • Allrisk autoverzekering
  • Motorrijtuigenbelasting (MRB), oftewel wegenbelasting
  • Regulier onderhoud, reparaties en de APK keuring
  • Vervangend vervoer in Nederland bij een reparatie langer dan 24 uur
  • Pechhulp onderweg in binnen- en buitenland

  Wat zit niet in het leasecontract?

  In het maandbedrag zijn niet de gebruikskosten zoals brandstof of parkeer- en tolgelden opgenomen. Tevens zijn de kosten voor vervangend vervoer bij schade/reparatie van je auto de eerste 24 uur voor eigen rekening. Eventuele kosten voor vloeistoffen en smeermiddelen buiten het normale onderhoudsschema zijn ook voor jouw rekening, zoals bijvoorbeeld extra ruitenwisservloeistof.

  Waarom krijg ik een financiële toetsing?

  Wij vinden het erg belangrijk dat de overeenkomst tussen jou en Alphabet verantwoord is voor beide partijen. EDR Credit Services voert voor ons de financiële toetsing en acceptatie uit. Deze is erop gericht om de risico’s op betalingsproblemen te beperken. EDR Credit Services hanteert daarbij de draagkrachtnormen, zoals voorgeschreven door het Keurmerk Private Lease. 

  Hoe wordt mijn kredietwaardigheid getoetst?

  EDR Credit Services werkt in opdracht van Alphabet aan de financiële goedkeuring van uw aanvraag. De financiële goedkeuring bestaat uit de volgende stappen:

  • Aanvullen/aanpassen persoonlijke gegevens
  • Geautomatiseerde krediettoetsing
  • Aanleveren benodigde documenten
  • Beoordelen van uw aanvraag door een kredietanalist
  • Definitief advies EDR Credit Services

  Voor de behandeling van jouw aanvraag hebben we gegevens nodig over jouw gezinssituatie, bron van inkomsten en maandelijkse lasten. Je ontvangt van EDR Credit Services per e-mail een link naar het leaseportaal van EDR. Hier kun je de benodigde informatie aanleveren. Voor een snelle afhandeling verzoeken wij je binnen 3 dagen na aanvraag aan te leveren:

  • Een kopie van jouw rijbewijs (voor- en achterzijde)
  • Een kopie van 2 loonstroken én op naam gestelde bankafschriften van de laatste 2 maanden, waarop de inkomsten en woonlasten (huur/hypotheek), incl. huurtoeslag zijn vermeld, als je in loondienst werkzaam bent.
  • Een positieve intentie-/werkgeversverklaring, als je een tijdelijk dienstverband hebt.
  • Een kopie van een uitkerings-/pensioenspecificatie indien je een uitkering en/of pensioen ontvangt.
  • Een kopie van de 3 meest recente jaarrekeningen als je zelfstandig ondernemer bent.
  • Bewijs van de maandelijkse woonlasten

  Wat doet Alphabet met het BKR?

  Wij toetsen bij het Bureau Krediet Registratie wat jouw lopende financiële verplichtingen zijn alsmede of er sprake is (geweest) van betalingsachterstanden.

  Wanneer jij een leaseauto van Alphabet gaat rijden, melden wij deze betalingsverplichting ook aan bij het BKR. Door het Keurmerk Private Lease is bepaald dat dit 65% van het totale bedrag moet zijn. Op deze manier ben je ook zeker van verantwoorde toekomstige betalingsverplichtingen.

  Voorbeeld : Als je een overeenkomst voor 24 maanden met een termijnbedrag van €250,- afsluit, dan wordt €3.900,- geregistreerd. Dit is als volgt berekend: (€250,- x 24 = €6.000,-) x 65% = €3.900,-

  Wanneer je van plan bent om een hypotheek aan te vragen heeft private lease dus invloed op het bedrag wat je maximaal kan lenen. Heb je al een hypotheek afgesloten en wil je vervolgens gaan private leasen dan heeft het geen invloed op je lopende hypotheek. Het is dus belangrijk om jezelf af te vragen of je binnenkort een hypotheek af wilt sluiten en hoeveel geld je hieraan kwijt denkt te zijn. 

  Als jij voor een langere tijd een betalingsachterstand hebt bij ons, dan melden wij deze achterstand volgens de regels van het BKR bij hen aan. Voordat dit zover is, hebben wij al meerdere keren contact met je gezocht.

  Hoe wordt mijn draagkracht bepaald?

  De draagkrachtnorm is het bedrag dat de consument te allen tijde voor levensonderhoud beschikbaar moet hebben. Afhankelijk van jouw gezinssituatie (Alleenstaand - Alleenstaand met kinderen - Gehuwd/Samenwonend - Gehuwd/Samenwonend met kinderen) wordt allereerst vastgesteld wat jouw minimale basisnorm is. Aan de hand van deze basisnorm en de hoogte van het (totaal) netto inkomen wordt vervolgens bepaald wat jouw draagkrachtnorm is.

  Naast de draagkrachtnorm worden jouw woonlasten en bepaalde andere vaste lasten, voor zover van toepassing, meegewogen. Dit zijn alimentatie, kosten kinderopvang, overige bijzondere vaste lasten en de lopende financieringslasten. Zo wordt dus bijvoorbeeld ook jouw kredietruimte op een betaalrekening of creditcard meegenomen. Door op het (totaal) netto inkomen bovenstaande lasten en de draagkrachtnorm in mindering te brengen, wordt bepaald wat jouw financiële ruimte is om aanvullende verplichtingen aan te gaan. In dit geval dus de maandelijkse leaseverplichting.

  Als je wilt dan kan je partner het contract mee ondertekenen. De draagkrachtnormen voor samenwonenden/gehuwden zijn hoger dan voor alleenstaanden.

  Kan ik een aanbetaling doen?

  Het is niet mogelijk om een aanbetaling te doen.

  Kan ik andere opties of accessoires toevoegen dan op de website staan?

  Nee, dat is niet mogelijk. Alle keuzemogelijkheden die wij aanbieden, staan vermeld op de pagina van jouw geselecteerde private lease auto. Dit geldt ook voor de beschikbare kleuren. 

  Kan ik nog iets toevoegen aan het contract nadat de auto is afgeleverd?

  Wil je contractopties toevoegen, dan is dit vaak nog wel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering of vervangend vervoer in het buitenland. Het is moeilijker om nog zaken aan de auto toe te voegen na aflevering. Fabrieksopties kunnen we nooit later toevoegen. In overige gevallen kun je het beste contact met ons opnemen dan kijken wij graag voor je of dit mogelijk is.

  Hoe bepaal ik mijn kilometrage?

  Soms is het lastig om je jaarlijkse kilometrage in te schatten. Denk goed na over je persoonlijke situatie en of je verwacht dat er de komende periode van je leven belangrijke zaken gaan veranderen. Houd bijvoorbeeld rekening met bijvoorbeeld:

  • Woon-werkverkeer
  • Zomer -en/of wintervakanties
  • Familiebezoeken en sport
  • Zakelijke ritten

  Is de auto na het online bestellen definitief besteld?

  Nee, nadat je jouw bestelling hebt geplaatst ontvang je per e-mail een bevestiging met daarin de vervolgstappen. Hierin staat aangegeven welke gegevens je moet aanleveren voor de financiële acceptatie. Als deze is afgerond ontvang je het leasecontract, waarna de auto definitief besteld kan worden.

  Mag ik zelf de leverende dealer bepalen?

  Dit is helaas niet mogelijk. Onze scherpe tarieven kunnen wij aanbieden door inkoopafspraken te maken en zelf de leverende dealer te selecteren. Wij houden daarbij altijd zoveel mogelijk rekening met jouw woonplaats. Het komt ook voor dat wij een speciale actie hebben met een geselecteerde dealer. In dat geval kan het zijn dat de afstand voor jou niet ideaal is. Je kunt dan gebruik maken van de afleverservice van Alphabet.

  Kan mijn auto ook op een zelf gekozen locatie worden afgeleverd?

  Ja, dat kan. Als je de auto niet zelf op kunt halen, dan kun je kiezen voor onze afleverservice. Geef dit wel tijdig bij ons aan, zodat wij alles voor je kunnen plannen. De kosten voor de aflevering zijn €115,-.

  Wanneer wordt mijn auto afgeleverd?

  Zodra het getekende leasecontract door ons ontvangen is, wordt jouw nieuwe auto besteld bij de dealer. Je krijgt dan een bericht van ons over de (verwachte) leverdatum. De verwachte afleverdatum en levertijd is gebaseerd op de informatie die we vanuit de dealer ontvangen. Alphabet heeft helaas geen invloed op de verwachte levertijd of eventuele vertragingen die ontstaan bij de dealer of importeur.

 • Tijdens je private leasecontract

  Hoe wordt mijn maandbedrag in rekening gebracht?

  Standaard incasseren wij het maandbedrag door middel van automatische incasso. Wij incasseren omstreeks de tweede werkdag van de maand waarop de factuur betrekking heeft.

  Waarom is het bedrag op mijn 1e factuur anders dan het leasebedrag op het contract?

  Meestal wordt een auto niet precies op de 1e van de maand afgeleverd, maar in de loop van een maand. Wij berekenen dan de periode vanaf datum dat de auto aan jou is afgeleverd. Bovendien bestaat het leasetarief op de eerste factuur uit het tarief van moment van aflevering en een maand vooruit. Daarom is het bedrag op deze eerste factuur afwijkend van het leasebedrag op je contract.

  De BPM en HSB staan apart weergegeven op de factuur, omdat je hierover geen BTW hoeft te betalen. Deze componenten zitten in het leasebedrag opgenomen. Klik hier voor een uitleg per bedrag op de factuur.

  De datum van incasso staat altijd op de factuur vermeld. Na de eerste factuur volgt een maandelijkse factuur met het leasetarief dat in je contract staat. 

  Waarom moet ik BTW betalen?

  Als burger betaal je BTW op alles wat je koopt. BTW staat voor de ‘belasting toegevoegde waarde'. Net als alle andere belastingen is het een extra inkomstenbron voor de overheid en is ze als heffing opgelegd op elk product of dienst.

  Kan ik het aantal kilometers in mijn contract aanpassen?

  Als je zo af en toe meer kilometers rijdt dan vooraf ingeschat, dan kun je je contract aanpassen, maar het is meestal voordeliger om de meerkilometers af te rekenen. Bij het afsluiten van je Private Lease contract kun je op onze website zien hoeveel je betaalt per meerkilometer. Je kunt dus van tevoren al inschatten wat de eventuele kosten zijn per meerkilometer. Wanneer je structureel meer kilometers rijdt dan vooraf ingeschat, dan kun je tijdens de contractperiode het jaarkilometrage verhogen. Je ontvangt van ons dan een opgave van het nieuwe maandbedrag op basis van het hogere jaarkilometrage.

  Het kan voorkomen dat je contract door drastische wijzigingen in b.v. je woon-werksituatie niet meer passend is. Neem dan contact met ons op. We willen graag samen met jou bekijken of er mogelijkheden zijn om het contract te wijzigen.

  Hoe is een vervangende auto geregeld?

  De kosten voor de eerste dag (24 uur) dat je gebruik maakt van een vervangende auto zijn voor je eigen rekening. De aanbieder van de vervangende auto heeft geen inzicht in de overeenkomst die wij met elkaar gesloten hebben. Houd er daarom rekening mee dat je de eerste dag altijd zelf moet betalen.

  Ook komt het voor dat je haal- en brengkosten moet betalen als de vervangende auto naar de dealer, onderhoudspartner of schadehersteller gebracht moet worden. Deze kosten bedragen €24,20. Het is de bedoeling dat je de auto aftankt, voordat je de auto inlevert. Doe je dit niet dan berekenen we €9,08 administratiekosten.

  Als een reparatie langer duurt dan 24 uur dan zijn de kosten na de eerste dag voor rekening van Alphabet. Als vervangende auto biedt Alphabet een auto uit het A-segment. Heb je in jouw Private Lease contract ook gekozen voor vervangend vervoer in het buitenland, dan heb je recht op een gelijkwaardige auto. Voor de tarieven voor deze eerste dag verwijzen we je naar de onderstaande tabel.

   

  Autosegment

  Dagtarief 100km vrij

  Meer kilometers

  Voorbeelden per autosegment

   

  A

  € 44,22

  16 ct/km

  Citroën C1, Opel Karl, Peugeot 108, Volkswagen Up, Kia Picanto

   

  B

  € 49,94

  18 ct/km

  Citroën C3, Ford Fiesta, Peugeot 208, Skoda Fabia, Volkswagen Polo

   

  BK

  € 55,16

  18 ct/km

  Segment B station

   

  C

  € 61,70

  21 ct/km

  Audi A1, Mini Cooper, Ford Focus, Volkswagen Golf, Citroën C4 Cactus

   

  CK

  € 67,14

  24 ct/km

  Segment C station

   

  X

  € 81,71

  25 ct/km

  BMW 2-serie, Mercedes B-klasse, Opel Zafira Tourer, Renault Scenic, Toyota Prius Plus

   

  D

  € 79,42

  24 ct/km

  Audi A3, BMW 1-serie, Mercedes A-klasse, Volvo V40

   

  DK

  € 84,69

  25 ct/km

  Segment D Station

   

  E

  € 85,71

  26 ct/km

  Ford Mondeo, KIA Optima, Peugeot 508, Renault Talisman, Volkswagen Passat

   

  EK

  € 94,63

  29 ct/km

  Segment E station

   

  F

  € 104,94

  30 ct/km

  Audi A5, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse, Volvo V60

   

  FK

  € 112,99

  33 ct/km

  Segment F station

   

  G

  € 134,22

  39 ct/km

  Audi A6/A7, BMW 5-serie, Mercedes E-klasse, Volvo S90

   

  GK

  € 136,20

  39 ct/km

  Segment G station

   

  M

  € 118,85

  29 ct/km

  Ford Galaxy, Ford S-Max, Renault Espace, Volkswagen Sharan

   

  Kan ik ook met mijn leaseauto op reis naar het buitenland?

  Ja dat mag, tenzij dat land niet op je groene verzekeringskaart staat. Anders is de auto  niet verzekerd. Check dat dus vooraf goed. In het buitenland heb je ook recht op hulpverlening bij een Alphabet Private Lease contract. Wij adviseren je om ook de optie vervangend vervoer in het buitenland in het contract op te nemen. Je hebt dan recht op vervangend vervoer na 24 uur in een gelijkwaardige autoklasse. De eerste 24 uur zijn de kosten voor een vervangende auto in het buitenland voor je eigen rekening. Standaard is vervangend vervoer na 24 uur in Nederland in het leasecontract opgenomen. Ook in dit geval moet je de eerste dag de vervangende auto zelf betalen.

  Mogen anderen ook in de auto rijden?

  Wij vinden het geen probleem als je partner of gezinsleden in jouw private leaseauto rijden, op voorwaarde dat zij een geldig rijbewijs hebben volgens de Nederlandse wet. Het is niet toegestaan om de auto tegen betaling aan te bieden en/of verhuren aan anderen.

  Wat gebeurt er als ik pech heb met de auto?

  Wij bieden je altijd pechhulp in het binnen- en buitenland. Bovendien is vervangend vervoer in Nederland na 24 uur geregeld. De eerste 24 uur zijn voor eigen kosten. Als je hebt gekozen voor de extra optie vervangend vervoer in het buitenland in jouw contract, dan heb je ook recht op een gelijkwaardige autoklasse ter vervanging na 24 uur.

  Waar gaat mijn auto heen voor onderhoud of schadereparatie?

  Onderhoud en een eventuele APK-keuring worden uitgevoerd door servicepartners van Alphabet. Als je auto toe is aan onderhoud of APK-keuring dan krijg je van ons bericht. Hierin staat bij welke servicepartner je terecht kan voor het onderhoud. Dit is altijd bij jou in de buurt. Je kunt vervolgens zelf een afspraak maken. Je kunt voor reparatie en onderhoud gebruik maken van de gratis haal- en brengservice die onze onderhoudspartners bieden.

  Afhankelijk van de grote van de schade moet je dit laten herstellen bij een schadeherstelbedrijf. Neem hiervoor altijd contact op met Alphabet, zodat wij kunnen bepalen waar de schade het beste kan worden hersteld.

  Welke verzekeringen zijn standaard inbegrepen en welke optioneel?

  De auto heeft een WA-dekking (wettelijke aansprakelijkheid), zoals dat verplicht is in Nederland. Dit is een dekking voor aan anderen toegebrachte schade. Daarnaast is er ook een casco-dekking van toepassing. Dit wordt meestal aangegeven als een all-risk dekking. Hiermee is schade aan of diefstal van de auto verzekerd. Eventuele persoonlijke schade of letselschade worden niet gedekt door de casco-verzekering.

  Om persoonlijke materiële schade of letselschade als gevolg van een ongeval te verzekeren kun je een schadeverzekering inzittenden (SVI) afsluiten. Letselschade en schade aan je persoonlijke bezittingen zijn namelijk niet verzekerd met de casco-verzekering.

  Wat is er niet verzekerd?

  Rechtsbijstand voor verkeer en verhaalsbijstand kunnen niet verzekerd worden via Alphabet.

  Waarvoor mag ik de auto niet gebruiken?

  Je mag de leaseauto niet gebruiken voor rijlessen, wedstrijden, behendigheidsritten of andere activiteiten die buiten het reguliere autorijden vallen. In die situaties is de auto niet verzekerd.

  Waar vind ik de voorwaarden en mijn verzekeringsbewijs?

  De voorwaarden die gelden bij je private lease contract, zoals de Aanvullende Voorwaarden en de Verzekeringsvoorwaarden ontvang je standaard bij jouw leasecontract. Uiteraars zijn deze documenten ook altijd hier op onze website te vinden.

  Een verzekeringsbewijs, of in de volksmond ook wel bekend als de ‘groene kaart’ is in de meeste EU landen niet meer fysiek verplicht. Je kunt een digitale versie opvragen via je persoonlijke My Alphabet account of in onze app AlphaGuide. Zo heb je je groene kaart altijd en overal digitaal tot je beschikking.

  Waar kan ik schade melden?

  Via www.mijnschademelding.nl kun je schade aan jouw auto direct online melden. Heb je een schadeformulier ingevuld, dan kun je deze per e-mail versturen aar schade@alphabet.com of per post naar Alphabet Nederland, afdeling Schade, Postbus 6890, 4802 HW Breda.

  Zijn de premie en de eigen bijdrage bij schade vast?

  De verzekeringspremie staat vast tijdens je contract. Alleen als er vanuit de overheid veranderingen worden opgelegd, kan Alphabet de premie aanpassen. Voor elke niet verhaalbare schade geldt een standaard eigen bijdrage. Dit is € 450,- of € 225,- als je ervoor gekozen hebt om het eigen risico te verlagen. In je leasecontract lees je welk eigen risico op jou van toepassing is. Het kan zijn dat het schadebedrag lager is dan je eigen risico. In dit geval betaal je natuurlijk alleen het bedrag van de schade en niet het volledige eigen risico.

  Hoe zit het met mijn opgebouwde schadevrije jaren als ik een private lease contract heb?

  Schadevrije jaren die je eerder hebt opgebouwd, worden drie jaar bewaard in het ROY-data systeem (database voor schadeverzekeraars). Daarna komen ze te vervallen. Afhankelijk van je verzekeraar kun je ze wellicht overhevelen aan een familielid, zoals je partner als je besluit om te gaan private leasen.

  Bij Alphabet Private Lease bouw je tijdens je contract geen schadevrije jaren op volgens het bonus-malussysteem. Wel kun je bij ons een schadeoverzicht opvragen als je bijvoorbeeld na je contract besluit om weer een auto te kopen. Dit doe je door een mail te sturen naar schade@alphabet.com. Hierop staan de niet-verhaalbare schades met de kosten en de oorzaak van de schade. Je kunt je schades ook inzien in MyAlphabet. Verzekeraars beoordelen zelf of je op basis van het schadeoverzicht premiekorting krijgt. Dit verschilt dus per verzekeraar.

   

  Hoe wijzig ik mijn persoonsgegevens?

  Als je persoonlijke gegevens (b.v. je bankrekeningnummer of adres) wijzigen dan kun je dit doorgeven per email. Het wijzigen van jouw e-mailadres kan je eenvoudig zelf aanpassen in MyAlphabet. Dit is jouw persoonlijke omgeving van Alphabet. Bovendien vind je hier informatie over je contract en facturen.

 • Aan het einde van je private leasecontract

  Kan ik de auto aan het einde van het contract kopen of mijn contract verlengen?

  Aan het einde van je private lease contract hebt je een aantal opties. Natuurlijk kun je een nieuwe private leaseauto uitzoeken, je kan een auto kopen of je kan je contract verlengen. Als je een auto wilt kopen, dan is het wellicht interessant om je private lease auto over te nemen.  Het voordeel is dat je precies weet wat de historie van de auto is. Drie maanden vóór het einde van je contract kun je bij ons vrijblijvend de overnameprijs opvragen.

  Je kan je contract verlengen zolang de maximale looptijd die we aanbieden nog niet verstreken is. Afhankelijk van het contract dat je hebt en het soort auto dat je rijdt, berekenen we je nieuwe maandbedrag. Het kan in sommige gevallen zo zijn dat je maandbedrag gelijk blijft of zelfs goedkoper wordt. Wij zoeken graag voor je uit wat je nieuwe maandbedrag wordt als je je huidige contract verlengt.

  Is het mogelijk om het contract voortijdig te beëindigen?

  Ja, dat is mogelijk, zelfs binnen het eerste jaar. Wij rekenen dan de mogelijke meerkilometers met je af en je betaalt een opzeggingsvergoeding. Ook kun je je contract laten overnemen door b.v. een vriend of familielid. Deze persoon moet dan natuurlijk nog wel financieel getoetst worden. 

  Meer informatie

  Wat zijn de kosten als ik mijn contract voortijdig wil beëindigen (opzeggingsvergoeding)?

  Mocht onverhoopt de situatie zich voordoen dat je de private leaseauto eerder wilt inleveren dan de einddatum van jouw contract, dan verrekenen wij een opzeggingsvergoeding met jou. 

  De hoogte van de opzeggingsvergoeding is afhankelijk van het aantal maanden dat je nog hebt te gaan tot het einde van het contract, ook wel de resterende looptijd genoemd. De resterende looptijd is dus het aantal maanden gerekend vanaf het moment van voortijdig inleveren tot de einddatum van het contract.

  Om de opzeggingsvergoeding te berekenen, wordt de resterende looptijd uitgedrukt in een percentage van de totale looptijd van het contract. Met behulp van onderstaande tabel kun je vervolgens zien hoeveel termijnbedragen de opzeggingsvergoeding bedraagt. 

  Resterende looptijd van het leasecontract uitgedrukt in een percentage:

   

  Vanaf Tot Aantal Termijnbedragen
  0% 25% 2
  25% 50% 4
  50% 75% 5
  75% 100% 6

  Voorbeeld 1

  Je hebt een private lease contract voor 48 maanden met een maandbedrag van € 250,-. Na 30 maanden wil je het contract beëindigen. De resterende looptijd bedraagt nu 18 maanden en dit is 37,5% van de totale looptijd. In de tabel valt jouw resterende looptijd binnen de periode 25 – 50 %. De opzeggingsvergoeding bedraagt dan 4 termijnbedragen en dat is in dit voorbeeld 4 x € 250,- = €1.000,-. Hierbij is echter nog niet gekeken naar wat de maximale opzeggingsvergoeding mag zijn.

   

  Wat is de maximale opzeggingsvergoeding? 

   

  1. Wij brengen jou nooit meer dan 35% van de totale som van de resterende termijnbedragen in rekening.

  Voorbeeld 2

  Als je het contract na 45 maanden in plaats van 48 maanden wilt beëindigen, dan zou je volgens de tabel 2 leasetermijnen (2 x €250,- = €500,-) betalen als opzegginsvergoeding. De resterende looptijd bedraagt immers 3 maanden en is uitgedrukt in een percentage 6,25% van de totale looptijd. 35% van de totale som van de resterende termijnbedragen is echter 35% x €750,- = €262,50.

  Op basis van de maximale opzeggingsvergoeding zijn de kosten voor jou dus niet €500,- maar €262,50 in dit voorbeeld.

   

  2. Naast het maximum percentage dat wij hanteren voor de opzeggingsvergoeding, is deze vergoeding tevens gemaximeerd op het verschil dat je zou hebben betaald wanneer je het contract bij aanvang voor de kortere looptijd bent aangegaan.

  Voorbeeld 3

  In het eerste voorbeeld heb je 30 maanden à €250,- betaald en is de opzeggingsvergoeding op €1.000,- vastgesteld. De periode van 30 maanden kost €7.500,- + €1.000,-= € 8.500,-

  Als je direct had gekozen voor een periode van 30 maanden met als tarief bijvoorbeeld €275,- dan had je over 30 maanden € 8.250,- betaald.
  Dat is €250,- lager waardoor de opzeggingsvergoeding €750,- in plaats van €1.000,- wordt.

  Op deze manier weet je zeker dat je nooit teveel betaalt voor je leaseauto!

  Hoe worden meerkilometers berekend?

  Los van de opzeggingsvergoeding worden eventuele meerkilometers naar rato afgerekend. Indien je het contract eerder beëindigt, wordt het toegestane kilometrage naar werkelijke looptijd bepaald. Eventuele meerkilometers worden dan verrekend tegen het tarief zoals vermeld op je leasecontract.

  Voorbeeld

  Je hebt het contract afgesloten op basis van 15.000 km per jaar voor een periode van 48 maanden en de meerkilometerprijs is in dit voorbeeld €0,05. Je wilt het contract na 30 maanden beëindigen, met 40.000 kilometer op de teller.

  Per maand zijn (15.000 ÷ 12=)1.250 kilometers opgenomen. Na 30 maanden is de maximale kilometerstand 37.500. Je moet dan 2.500 x €0,05= €125,- bijbetalen.

  Mocht je tussentijds een afrekening hebben gedaan in verband met meerkilometers en je zou bij beëindiging niet of minder moeten afrekenen, dan betalen wij je het verschil terug.

  Krijg ik minderkilometers vergoed?

  Nee, minderkilometers worden niet vergoed.

  Hoe zit het met het inleveren van de auto?

  Als je Private Leasecontract binnenkort afloopt dan ontvang je van ons een email. Om het inleveren van je leaseauto zo makkelijk mogelijk te maken hebben we voor jou een stappenplan gemaakt met de nodige aandachtspunten, zodat je precies weet wat je te doen staat. Klik hier om het stappenplan te bekijken. 

 • COVID-19 maatregelen Alphabet Nederland

  COVID-19 maatregelen

  Wij kunnen ons goed voorstellen dat je gezien de siutatie vragen hebt over onze dienstverlening in het algemeen of over jouw leasecontract in het bijzonder. De tot op heden veelgestelde vragen hebben wij voor jouw verzameld.

  Lees verder op alphabet.com

  Alphabet Private Lease extra maatregelen COVID-19

  Het Keurmerk Private Lease heeft rondom het Corona-virus tijdelijk een aantal maatregelen getroffen om de consument extra bescherming te bieden naast de Algemene Voorwaarden die standaard van kracht zijn.

  Lees verder