Een glimmend nieuwe leaseauto, je ziet ze vaak genoeg rijden en hele parkeerplaatsen staan er vol mee. Die leaseauto’s wisselen soms na korte tijd van eigenaar - dan kunnen ze een tweede leven krijgen. Een occasion in de lease, als het ware. Ook private lease-occasions zie je steeds vaker. Je zou zeggen dat deze ingereden exemplaren goedkoper zijn, maar dat is niet altijd zo. Als je puur voor lagere kosten gaat kan je soms zelfs beter voor een nieuw model kiezen. Hoe dat precies zit, leggen we je graag uit.

Private lease of tweedehands kopen

Een gebruikte auto kost minder in de aanschaf. Dat is vanzelfsprekend en komt door de waardedaling van de auto. Een nieuwe auto daalt relatief erg snel in waarde, maar het onderhoud is goedkoper. Een tweedehands auto heeft vanaf het moment van aanschaf een minder sterke daling in waarde maar zal wat meer onderhoud nodig hebben. De bewegende delen hebben al een leven achter de rug en dat merk je. Vanaf bepaalde kilometerstanden moet bijvoorbeeld de distributieriem worden vervangen - dat is prijzig!

Groot inkopen is goedkoop

Iedere leasemaatschappij, ook Alphabet, koopt nieuwe auto’s groot in. Zoals wel vaker is het kopen in grote aantallen een stuk goedkoper dan losse aankopen. Voor importeurs is het heel interessant om meerdere auto’s tegelijk te kunnen leveren. Dat betekent dat ze korting bieden, wat er weer voor zorgt dat Alphabet een scherp en gunstig leasebedrag kan rekenen voor een nieuwe auto. Als gebruikte auto’s ingekocht moeten worden, is er vaak sprake van kleine aantallen of slechts één auto per keer. Dan gaat het bulkvoordeel verloren en gaat het hogere onderhoud nog meer meetellen. Ook hier geldt dus; al met al is een gebruikte auto niet interessanter in de lease.

Voordeel van een gebruikte leaseauto

Bij Alphabet bieden we op dit moment (nog) geen tweedehands auto's aan in de private lease. Een gebruikte lease auto kan op contractbasis een aantal voordelen hebben. Zo kan de leaseperiode korter zijn en kan je bij afsluiten direct wegrijden! Je auto staat gewoon al klaar en op kenteken. Daarnaast zijn gebruikte auto’s vaak voorzien van extra opties, die je voordeliger mee kunt krijgen dan wanneer je een nieuwe auto least.

Nadeel van een gebruikte leaseauto

In alle voordelen schuilen ook nadelen, vinden wij. Zo kan je de opties relatief goedkoop krijgen maar valt er niets te kiezen; je zit vast aan een bepaalde auto. Je kunt je perfecte auto vinden maar dan wél met een schakelbak in plaats van een automatische versnellingsbak. Dan baal je! Daarnaast moet onderhoud regelmatig plaatsvinden, je zal gemiddeld gezien vaker bij de garage staan dan met een nieuwe auto. Als we alles afwegen dan kiezen wij liever voor het aanbieden van nieuwe auto’s. Ook wel fijn, zo kun je lekker van de geur van een nieuwe auto genieten!

De conclusie

Leasemaatschappijen houden met alle vooruitzichten rekening en daar betaal je voor. Onderaan de streep zijn de maandelijkse kosten van een tweedehands leaseauto vaak bijna hetzelfde als die van een nieuwe leaseauto. Daarom is een private lease tweedehands contract niet per se goedkoper dan die van een nieuwe auto.

Op zoek naar de ideale auto?

Kies jouw nieuwe auto uit