Vroeger bestond de keuze tussen een huurauto of een (zakelijk of privé) leaseovereenkomst. Het ging dan vooral om de afweging: hoe lang heb ik de auto nodig? Meestal was het voor een korte periode voordeliger om een huurauto te regelen. Had je voor langere tijd een auto nodig maar wilde je er niet zelf een aanschaffen? Dan was leasen een uitkomst.

Wat is shortlease?

Inmiddels is er een variant geïntroduceerd die tussen een huurauto en leasen zit: shortlease of supershortlease. Shortlease betreft een huur- of leaseovereenkomst met een leasemaatschappij voor een kortere periode dan een jaar maar (afhankelijk van de maatschappij) langer dan een maand. Zie je door de bomen het bos niet meer met al die verschillende opties? We zetten de voor- en nadelen hier voor je op een rijtje.

Overwegingen

Shortlease lijkt voor particulieren in veel opzichten op private lease. Je tekent een leaseovereenkomst voor een van tevoren afgesproken looptijd en betaalt naast de maandelijkse kosten alleen de brandstof zelf. Net als bij private lease zijn onderhoud, schadeverzekering, pechhulp en wegenbelasting inbegrepen bij de maandelijkse kosten. Voor particulieren bieden we op dit moment geen shortlease aan, voor het zakelijk segment wel. Denk je over een zakelijk shortleaseovereenkomst? Dan zijn er wat ons betreft drie belangrijke aandachtspunten:

  • Vergelijk de tarieven van huurauto’s met shortlease-auto’s
    Is het voor de periode dat je de auto nodig hebt ook daadwerkelijk goedkoper om een shortleaseovereenkomst af te sluiten? Of voldoet een huurauto net zo goed? De tarieven in je overeenkomst zijn namelijk sterk afhankelijk van hoe lang de looptijd is. Net als bij private lease zakken de kosten hoe langer je least. Shortleaseovereenkomsten zijn uiteraard korter dan reguliere leaseovereenkomsten: logischerwijs zijn de maandelijkse kosten dus (soms aanzienlijk) hoger. Bekijk daarom altijd of je met een huurauto niet goedkoper, en flexibeler, uit bent.

  • Shortlease-auto’s zijn vaak occasions
    Auto’s die worden ingezet voor private shortlease zijn veelal (jong) gebruikte auto’s, net als huurauto’s. Je rijdt dus feitelijk in dezelfde auto als die je zou huren. Geen probleem, als de kosten niet al te ver uiteenliggen. Als je tijdelijk een andere auto wil uitproberen of een bepaalde periode moet overbruggen dan is het natuurlijk handig.

  • Let op de kilometers in de overeenkomst
    Pas op voor verborgen kosten! Meestal gaan shortleaseovereenkomsten uit van relatief weinig gereden kilometers. Voor elke kilometer die buiten de overeenkomst om wordt gereden moet je bijbetalen, en dat kan fiks oplopen. Let dus vooral op hoeveel kilometers jij gewend bent om te rijden per bepaalde periode, en stem af of dit bij het shortleaseovereenkomst past.

Zakelijk wel mogelijk

Voor zakelijk gebruik biedt Alphabet wél shortlease aan. Wil je als werkgever flexibel kunnen omgaan met de veranderende eisen aan mobiliteit? Dan biedt shortlease voor de zakelijke markt de oplossing. De kosten van een shortleaseovereenkomst kunnen een stuk voordeliger zijn dan die van een huurauto. Als je bovenstaande punten doorloopt en geen beren op de weg ziet, dan is zakelijk shortlease zeker interessant. 

   

Nog vragen?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!