Je kunt er bijna nergens meer omheen. Zelfs mobiele telefoons en fietsen kun je tegenwoordig gewoon huren. Voor een vast bedrag per maand krijg jij iets om te gebruiken. Met auto’s kon dat al langer zakelijk, maar ook particulier wordt het steeds populairder: de private of privé lease. Soms lijkt dat te mooi om waar te zijn. Een vast maandbedrag en dan onbezorgd rijden, dat kan toch niet? We willen je graag duidelijkheid geven. Daarom behandelen we een aantal uitspraken rondom privé lease.

Wat je misschien denkt over private lease:


1. Alleen ikzelf mag in mijn privé leaseauto rijden

Dat is gelukkig niet waar! We vinden het bij Alphabet in elk geval prima als je partner of familie achter het stuur zitten. Zolang ze maar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Het betekent overigens niet dat je zomaar iedereen in je private leaseauto mag laten rijden. Je auto verhuren of laten gebruiken tegen een vergoeding is niet toegestaan.

2. Met een privé leaseauto mag ik het buitenland niet in
Dat mag gelukkig wel! Het verschilt per leasemaatschappij maar bij Alphabet geldt; als het land op de groene kaart staat dan mag je er in rijden. Zelfs hulpverlening is geregeld in het buitenland. Meer weten over je leasecontract in het buitenland? Bezoek onze pagina over gebruik.

3. Als mijn auto schade heeft dan moet ik betalen
Je auto is bij ons gelukkig goed verzekerd. Iedere auto is voorzien van een WA-verzekering en daarbij aanvullend een cascodekking. Rij je bij Alphabet schade, buiten jouw schuld om? Dan wordt alles gewoon vergoed.

4. Maar mijn schadevrije jaren vervallen wel bij private lease
Dat gebeurt gelukkig pas na 3 volle jaren, maar het klopt wel. Bij Alphabet wordt de verzekering omgezet en bouw je zelf geen schadevrije jaren meer op. Wel kun je bij ons een schadeoverzicht opvragen zodra je stopt met leasen. Met dit overzicht beoordelen verzekeraars vervolgens zelf of je premiekorting krijgt. Dat verschilt per verzekeraar, het is dus slim om dit van tevoren te bepalen! Wil je alles weten over de dekking van leaseauto’s? Lees het op onze pagina over verzekeringen. 

5. Private lease is duurder dan kopen
Deze uitspraak lezen en horen we erg vaak. Gelukkig voor jou (en voor ons) klopt het niet! Zoals met zoveel dingen is de beste keus afhankelijk van jouw situatie. Wil je weten wat de voordelen en de nadelen van private lease zijn, of wat private lease eigenlijk is? We leggen je graag alles uit! Zoek je de vergelijking tussen kopen en leasen? Die hebben we ook op onze vergelijkingspagina

6. Als ik voor een private lease contract kies dan zit ik eraan vast
Alphabet heeft een beschermingsplan dat jou helpt als je door bepaalde persoonlijke omstandigheden, zoals gedwongen ontslag, je inkomen verliest en je het leasecontract niet meer kan betalen. Is dit het geval? Dan kun je zonder boete van je contract af. Lees hier meer over het Alphabet Beschermingsplan.

Kom je niet in aanmerking voor het Alphabet Beschermingsplan? Dan kun je toch altijd eerder van je contract af, zelfs al binnen een jaar. Hiervoor zal je dan wel een opzeggingsvergoeding moeten betalen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het aantal maanden dat nog resteert tot het einde van je contract, oftewel; De resterende looptijd. We rekenen uit hoeveel eerder je het contract beëindigt en bepalen op basis daarvan de vergoeding. Hierbij geldt; hoe langer de resterende looptijd, hoe hoger de vergoeding.

Je kunt ook het contract laten overnemen door iemand in je omgeving. We zullen de persoon die het contract overneemt ook financieel toetsen, maar je voorkomt hierdoor wel de opzegvergoeding. Als iemand anders dus een private lease contract wil proberen en jij wil het opzeggen, dan is het een win-win situatie! Hoe we contracten en het opzeggen ervan regelen lees je op onze informatiepagina

   

Kiezen voor private lease

Goed nadenken voordat je een keuze maakt is altijd goed. Dat vinden we bij Alphabet ook! We willen je graag goed ondersteunen en adviseren in je keuze. Ook als dat betekent dat je beter kunt kopen. Heb je nog meer vragen of twijfels? Bezoek onze veelgestelde vragen pagina

Liever direct advies? Neem dan contact op met ons!

Op zoek naar de ideale auto?

Kies jouw nieuwe auto uit